Barcelona Activa, l’agència de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona han atès, en els darrers quatre anys, més de 32.000 empreses i persones emprenedores, i prop de 60.000 demandes de servei. Un volum de demandes que ha experimentat un creixement del 43%, a través de l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de l’agència municipal.
L’OAE és un servei multicanal i es basa en l’anàlisi de la demanda del teixit empresarial que deriva cap a serveis especialitzats oferts conjuntament pels dos organismes. La major part d’aquests serveis s’han arribat a incrementar arran la pandèmia, amb especial volum en els serveis d’informació i tràmits municipals, assessorament empresarial i cerca de finançament empresarial.
Entre d’altres, les empreses també obtenen serveis per a constituir-se com a societat, per trobar talent que s’hi incorpora a les seves plantilles, o per gestionar l’Espai Barcelona a agents de ciutat i facilitar un lloc on fer presentacions, tallers o reunions empresarials en l’entorn del 22@.
La Cambra de Comerç de Barcelona guanya la licitació pública per seguir operant fins el 2025
Aquest 2022, la Cambra de Comerç de Barcelona ha guanyat la licitació pública fins el 2025 mitjançant la qual continuarà sent el partner de Barcelona Activa per oferir aquests serveis d’atenció i especialitzats, com el de suport en la constitució d’empreses, els quals es volen anar adaptant en resposta a l’augment de peticions i de les necessitats que tenen les persones amb projectes a la ciutat. Per això, aquesta estratègia s’emmarca en el Pla Barcelona Fàcil, mitjançant el qual l’Ajuntament de Barcelona té l’objectiu de facilitar l’activitat econòmica a la ciutat, fent més accessibles i menys feixucs tots els tràmits i processos que empreses i persones emprenedores gestionen a través de l’administració.
Entre els serveis que s’ofereixen amb les especialitzacions de Barcelona Activa i la Cambra de Comerç de Barcelona, s’hi troba el de constitucions de noves empreses, al voltant de 600 cada any, i més serveis a persones emprenedores i empreses. En termes d’Internacionalització, i atesa la conjuntura econòmica afectada per la crisi de la COVID-19, hi ha hagut un lleuger descens en el servei de projecció de les empreses cap al mercat exterior, tot i que es pretén reactivar a mesura que el mercat recuperi el seu dinamisme.
Entre els altres serveis duts a terme, se’n destaca un fort increment en empreses i projectes finançats, de 181, l’any 2018, a 610 en el darrer any. Sobre el finançament aixecat, s’ha mantingut al voltant dels 50 milions d’euros anuals al llarg del període 2018-2021. Al voltant del 70% correspon a operacions de finançament privat (Business Angels i Venture Capital). Se’n destaca que durant els anys 2020 i 2021, ha augmentat significativament el pes dels microcrèdis, atesa la línia llançada B·Crèdits, de l’Ajuntament juntament amb Avalis i l’Institut Català de Finances. Els microcrèdits han passat de representar menys de l’1% del finançament aixecat a l’OAE a representar més del 12%.
D’una altra banda, el servei d’Assessorament Empresarial supera les 2.300 empreses acompanyades, 1.400 més que l’exercici de fa quatre anys. En aquest cas, el principal sector que utilitza aquest servei és el comerç, que ha representat prop del 30% de les atencions a través de serveis de suport en la digitalització i del programa Rethinking
Comerç, serveis a les empreses i indústria manufacturera
Durant 2021, un any amb signes de recuperació econòmica a diferència de l’anterior, els principals perfils atesos de l’OAE han estat persones emprenedores (48%), que principalment requereixen informació i suport en els tràmits municipals i en la constitució d’empreses; formes mercantils (SA i SL) (27%), que en primer lloc han sol·licitat serveis de cerca de talent; i en règim d’autònoms i SCP (20%), que en demanen informació en tràmits municipals i assessoraments en gestió empresarial. Quant a les empreses ateses en funció dels sectors, encapçales les demandes de serveis les de Comerç (22,6%); Serveis a les Empreses (12,7%); Construcció i Serveis Urbanístics (9,8%) i Indústria Manufactura (9,5%).
La ubicació de l’OAE al districte emprenedor i empresarial de la ciutat és estratègica ja que allà les activitats econòmiques dels sectors estratègics, aquells que construeixen el futur de la ciutat i generen ocupació de qualitat, representen el 48,4% del total d’activitats, entre elles les d’indústria, TIC i sectors creatius.
I en termes de ciutat, al voltant d’un 7,5% de les empreses que utilitzen aquests serveis són de marcat caràcter tecnològic. Un potencial de les empreses barcelonines que encaixa en la nova posició de ciutat com a setena a Europa que més inversió estrangera rep per les start-ups tecnològiques. Per ubicació, les empreses que més gestions han fet a través de l’OAE, es troben principalment a l’Eixample, Sant Martí, Sants-Montjuic i Ciutat Vella, principalment.
Noves oficines a l’OAE al servei de les empreses i de la ciutadania local i internacional
Per una altra banda, des de l’OAE opera també la nova Oficina 22@, engegada al desembre de 2020, i que en el seu primer any de funcionament ha atès 329 peticions, que en alguns dels casos tenen en compte també informació d’empreses i tramitació d’altes de llicència d’activitat. Just al costat, a més, s’ha obert recentment l’espai Barcelona International Welcome, una altra oficina, en aquest cas adreçada al talent internacional, mitjançant la qual també s’agilitzen els diferents tràmits i la gestió de les empreses de persones que acaben d’aterrar a la ciutat o estan a punt de fer-ho.