La Cambra de Comerç de Barcelona i Òmnium Cultural han signat un conveni de col·laboració per desenvolupar conjuntament un seguit d’accions amb l’objectiu de donar suport i acompanyar les empreses i els establiments comercials a incorporar el català com a llengua d’ús habitual.
Ambdues organitzacions han decidit treballar plegades amb aquest objectiu, preocupades pel retrocés de l’ús del català a les empreses i el procés de substitució lingüística del català pel castellà en l’entorn comercial, tant al petit comerç com als grans establiments, i conscients que cal una acció decidida per fomentar el català en rebuig als atacs que pateix la llengua en diferents àmbits de la societat.
L’acord, signat avui a la Llotja de Mar per la presidenta de la Cambra, Mònica Roca i Aparici, i el president en funcions d’Òmnium, Jordi Cuixart, recull el compromís d’ambdues entitats perquè les empreses amb establiments a Catalunya facin del català la seva llengua. En aquest sentit, s’estudiarà la posada en marxa d’accions de comunicació, difusió i formació per ajudar empreses i comerços a implementar el català, així com per incrementar-ne l’ús en el dia a dia.
Paral·lelament, es treballarà per identificar quines són les dificultats que frenen l’ús del català a les empreses i els comerços i desenvolupar eines que contribueixin a cobrir-les. Entre aquestes eines, es posarà a disposició dels establiments documents, contractes, plantilles i altra documentació que de vegades és difícil trobar en català perquè els incorporin als seus procediments.
Fruit d’aquest conveni, la Cambra de Barcelona referma el compromís que va manifestar el Ple de la corporació el passat desembre per impulsar l’ús del català entre el teixit productiu en compliment de les seves atribucions legals per la normalització lingüística. Alhora reitera, enèrgicament, el rebuig a totes aquelles actuacions que suposen un atac a l’ús del català com a llengua pròpia de Catalunya.
El català, una llengua en retrocés a l’empresa
La regressió en l’ús del català i la seva progressiva substitució pel castellà a diferents àmbits de la societat es constata a les Enquestes d’Usos Lingüístics de l’Idescat. Pel que fa a les empreses, segons l’última enquesta publicada el 2018, l’any 2003 l’ús del català al petit comerç era del 47,3%, xifra que es redueix al 37,8% el 2018, mentre que el castellà en aquest mateix període passa del 36,9% al 42,2%. Aquesta substitució lingüística es dona malauradament també a grans establiments.
L’ús del català a les relacions laborals tampoc no escapa d’aquest procés de retrocés. I és que el català ha passat de ser la llengua habitual amb els companys de feina del 40,5% de la població al 30,4% en el període 2003-2018, mentre que el castellà ha passat del 35,3% al 39,2%.
L’empresariat ha de veure l’ús del català com una bona pràctica que l’arrela al territori i que es troba vinculada a la responsabilitat social empresarial, atès que és una llengua que el 94,4% de la població de Catalunya l’entén, el 85,5% la sap llegir i el 81,2% la sap parlar. Alhora, representa una oportunitat de negoci per a les empreses, ja que la comunitat de parla catalana la formen més de 10 milions de persones.
Segons dades de Departament de Cultura de la Generalitat, el 88% dels establiments de Barcelona tenen clients que parlen català i fins a 4 milions de consumidors catalans consideren el català un valor afegit a les marques. A Internet, el català es posiciona com la vuitena llengua amb més penetració del món i és present a plataformes com Google i YouTube, així com en 7 dels 10 principals programes de missatgeria. No obstant això, segons dades de l’Enquesta de Clima Empresarial, només el 57% dels establiments que disposen de pàgina web a Catalunya la tenen disponible en català.
La Cambra de Barcelona i Òmnium subratllen la necessitat de prendre consciència d’aquesta situació per part del món empresarial i, en paral·lel a les accions que recull aquest conveni de col·laboració, fan una crida a totes les empreses amb establiments a Catalunya perquè incorporin el català com a llengua d’ús habitual en les seves relacions internes, així com amb proveïdors i clients.