La pandèmia del Coronavirus ha obligat a moltes empreses a instaurar el teletreball per poder sobreviure o seguir treballant.
El concepte de Teletreball que va sorgir fa 50 anys, durant la crisi del petroli, com una forma de reduir l’ús de recursos no renovables, ha crescut en els últims anys, amb el boom de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Ha sigut quan realment ha començat a implantar-se d’una forma més extensa en tots els sectors.
Un dels grans beneficis d’aquest sistema és l’estalvi de fins a 30% en infraestructura i augment de el nivell de satisfacció del treballador, gràcies a la major autonomia, flexibilitat, i facilitat per conciliar la vida laboral i la personal.
En el passat ja vam parlar de com aquest tipus de treball podia suposar una eina per a un dels que, fins ara, havia estat una de les principals preocupacions de la societat espanyola, la despoblació rural.
No obstant això, la seva implantació a Espanya és molt escassa, amb prou feines un 8% d’empreses utilitzant aquesta modalitat de treball.
En el context de la crisi actual, fins i tot abans de la declaració d’estat d’alerta a Espanya, el teletreball ajuda a continuar amb l’activitat de l’empresa, evitant posar en risc de contagi a tota la plantilla. Amb el tancament total i les últimes mesures adoptades que aumenten el nivell de confinament, són moltes les empreses que s’han vist forçades a aplicar aquest model o cessar l’activitat.
En aquesta article parlarem sobre el teletreball, els seus avantatges i desmentirem alguns falsos mites i teories sobre aquest sistema.
QUÈ ÉS EL TELETREBALL?
Segons la definició de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE), la definició de teletreball és la següent:
Treball que es el treball o les tasques que es realitzen des d’un lloc fora de l’empresa, utilitzant les xarxes de telecomunicació, per complir amb les càrregues laborals assignades.
La definició de la Wikipedia amplia una mica més el concepte, i introdueix un aspecte molt important, l’ús de les TIC per dur a terme aquest treball:
El teletreball, o treball a distància, permet treballar en un lloc diferent a l’oficina. El treball es realitza en un lloc allunyat de les oficines centrals o de les instal·lacions de producció, mitjançant la utilització de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
I és que si bé hi ha moltes tasques que un treballador pot realitzar amb eficiència fora de l’oficina i no es requereix la seva presència en el lloc de treball físic dins de l’empresa, les noves tecnologies han ampliat enormement les possibilitats. La situació actual no ha fet sinó ampliar els seus entorns d’aplicació i forçar a les empreses a aguditzar l’enginy i treure’ls més partit als mitjans disponibles.
Existeixen un gran nombre d’eines -i cada dia n’apareixen més- que permeten treballar des de casa, mentre estàs de viatge, compleixes amb altres obligacions o concilies la vida familiar.
El gran avanç de la tecnologia dels smartphones, les xarxes 4G (i ara 5G) i la gran arribada d’Internet a les llars espanyoles, facilita en gran mesura que els treballadors puguin realitzar les seves funcions des de casa, i les eines com les videotrucades, videoconferències o reunions virtuals, o els entorns cloud fan que amb qualsevol terminal o ordinador connectat a Internet, disposem d’un lloc de treball mòbil sense la necessitat d’instal·lacions o grans inversions.