Ens trobem en una època d’incertesa i canvi permanent davant les successives crisis del nostre entorn i per això, les empreses de qualsevol mida i sector s’enfronten a un dels reptes més important de l’sXXI. Però tenim una certesa empresarial, i és que estem en una nova era de clients i empleats connectats, la nova era del flexwork i del negoci digital.
És el moment d’aprofitar les oportunitats de la tecnologia per a la transformació digital que ens permetrà ser més competitius, accelerant el desenvolupament de canals digitals per relacionar-nos amb els nostres clients i empleats i per crear negocis digitals. Tanmateix, és el moment d’ impulsar noves formes de treball més flexibles i digitals amb equips dispersos i en remot.
Així doncs, un dels objectius clau dels empresaris és el de saber què significa i com s’ impulsa la transformació digital de l’ empresa. Una transformació digital necessàriament també sostenible.
Una empresa d’alta maduresa digital significa que té una organització amb una cultura digital: oberta, connectada, innovadora, transparent, àgil i data driven capaç d’innovar de manera permanent i és l’objectiu final de la transformació digital.
La transformació digital és un procés holístic, de tota la companyia principalment per millorar l’experiència dels nostres clients incorporant la tecnologia. La transformació digital es tradueix finalment en l‘increment de noves línies de negoci i en una major eficiència en els processos per l’anàlisi de dades i la innovació en productes i serveis. Pero no s’aconsegueix sense una transformació cultural i de les persones, començant pel lideratge empresarial. Una empresa digitalment madura és capaç d’innovar de manera permanent per ser àgil i flexible. I és capaç no només d’adaptar-se als canvis o a l’entrada de noves tecnologies sinó de convertir-los en clares oportunitats de negoci.
La transformació digital es la clau per al creixement de l’economia d’un país. En l’economia catalana i espanyola impulsar la transformació digital de les pimes és la base de la nova economia.
Claus per impulsar amb èxit la transformació digital de les empreses.
Al llarg de més de 15 anys he pogut acompanyar diferents organitzacions en el seu procés de transformació digital i, al costat de l’equip d’INCIPY, hem après algunes claus d’èxit com a síntesi dels més de 200 processos de transformació.
Us en comparteixo algunes d’elles perquè usi servir de guia en els vostres processos de Transformació Digital:
1 – DEFINIR UNA ESTRATÈGIA DIGITAL GLOBAL I COMPARTIDA
- El director general és qui ha d’impulsar en primera persona aquest procés exercint un lideratge transformador tant per definir el propòsit del canvi com per a para identificar com les noves tecnologies poden impactar en el negoci actual o futur de la seva empresa i/o sector com l’eCommerce , plataforma digital, IoT, Intel·ligència Artificial o Blockchain.
- És imprescindible disposar d’un full de Ruta de Transformació Digital per identificar els diferents projectes i avançar amb una Oficina Digital que els impulsi. Un full de ruta que ha de ser compartit en tota l’ organització així com els reptes, dificultats o assoliments que es van aconseguint. La comunicació interna en la transformació digital és una de les palanques clau.
- Les empreses afirmen estar gestionant en base a dades –Gestió data driven– però realment molt poques han pogut transformar-les i integrar-los sent la dada el focus de totes les seves decisions. Poder desplegar models avançats d’analítica predictiva- machine learning- serà una de les claus més competitives en els pròxims anys.
- Probablement fa anys que estem digitalitzant processos però ara hem de començar a desplegar projectes d’automatització així com assegurar de tenir digitalitzats tots els nostres processos focalitzant-nos en l’Excel·lència operacional que ens aporta la tecnologia alhora que desenvoluparem negoci digital.
2 – ORIENTAR TOTA L’ ORGANITZACIÓ AL CLIENT
- La majoria de les empreses indiquen que aposten per ser Customer Centric però realment poques ho aconsegueixen realment. Disposar d’una estratègia global de gestió de l‘Experiència de client (CXM) així com treballar de manera permanent en aportar -los valor han de ser un objectiu de tota l’organització. Ser Customer Centric és un canvi cultural, no només una aplicació de metodologies com el Customer Journey Map.
- Definir experiències memorables a nivell Omnicanal, enteses com el procés d’ iniciar el contacte en un canal i acabar-lo en qualsevol altre sense interrupcions o salts per al client.
- Qualsevol full de ruta de transformació digital ha d’incloure iniciatives de Coneixement del client però segueix sent un repte per a les empreses desplegar el CRM, desenvolupar analítica web així com tècniques de Customer intelligence i social listening a les xarxes socials. Escoltar i analitzar el client han de ser un dels primers projectes en el teu full de ruta.
- Les empreses han de comprendre que, en la relació amb el consumidor i els seus clients, és clau un branding adequat i una estratègia de continguts d’ acord amb aquest. Hem de definir accions anuals per aconseguir un increment de Customer engagement.
3 – TRANSFORMAR LA CULTURA I APOSTAR PEL TALENT.
- Clara aposta per les persones en un nou escenari amb focus en el treball en xarxa, noves polítiques de flexibilitat, el digital workplace i una nova comunicació interna. És clau implicar a l’àrea de RRHH que ha de liderar la gestió del canvi necessària per a la transformació.
- Les empreses haurien d’aprofitar els entorns digitals per desenvolupar la seva marca ocupadora –Employer Branding-, per atreure el millor talent.
- L’esforç de les empreses en formació i reskilling d’habilitats i Coneixements digitals és un factor clau.
- Impulsar plans de Transformació cap a una Organització àgil, innovadora i data driven, és a dir, capaç de decidir en base a dades les seves decisions de negoci, client, empleat o indústria.
4 – DESENVOLUPAR EL NEGOCI DIGITAL
- En un context canviant, impulsar la Innovació digital és una estratègia necessària i de llarg recorregut. Així ho han entès, segons l’esmentat estudi, el 69% de les empreses enquestades que afirmen treballar de forma periòdica amb metodologies d’innovació per ser innovadores o disruptives. ¿Està preparada la teva empresa per innovar de manera permanent?
Només el talent i la innovació identifiquen les companyies que sobreviuran en l’entorn actual; i avui el talent i la innovació ha de ser digital.
Les persones i l’adaptació al canviaran la clau d’un món canvi permanent.