La Covid-19 ha servit per posar de manifest i accelerar tendències que ja s’havien establert, com és la pèrdua de visitants i l’atractiu d’alguns centres comercials urbans. Tot això reflecteix la necessitat de repensar la proposta de valor que ofereixen algunes zones comercials, presentant una experiència global, diferenciada i atractiva als clients, amb l’objectiu d’augmentar el tràfic de qualitat que vulgui descobrir-les.
Davant d’aquesta situació, la Unió d’Eixos Comercials i Turístics, Barcelona Oberta, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona, van plantejar la necessitat de treballar en la creació de zones d’excel·lència comercial. Per això, han desenvolupat Magnific Place, una inciativa de promoció i de lobby que posa en valor aquelles àrees comercials amb serveis i productes excel·lents, diferenciades i singulars, adreçades a un públic de qualitat, cultural, sostenible i socialment respectuós.
Aquesta iniciativa ha obligat a començar per la formulació de com han de ser aquestes zones excel·lents i quins serveis haurien d’oferir. En aquest sentit, els objectius específics i inicials del projecte són: establir uns indicadors que permetin identificar una zona com d’excel·lència comercial, tant per la seva configuració territorial, mix de producte o accions de promoció i/o dinamització; identificar experiències pilot de ciutats espanyoles que puguin representar i exemplificar aquests indicadors; assentar les bases per unir esforços entre territoris i per crear projectes, generar sinergies i atraure clients i turistes de qualitat; compartir informació i generar col·laboracions entre ciutats per a posicionar les seves zones d’excel·lència comercial; fer lobby per defensar aquestes zones com activitats econòmiques que són i promoure la seva projecció turística, i per últim, materialitzar tot això en un projecte continuat amb un pla d’acció, una planificació de màrqueting i comunicació i un pla de viabilitat a futur.
En aquesta primera fase, s’hi han proposat cinc ciutats espanyoles per formar part de la xarxa –Barcelona, Madrid, Màlaga, Sant Sebastià i Palma de Mallorca- i des de l’organització fan extensiva la invitació a formar-ne part altres zones d’excel·lència comercial tant d’Espanya com del territori internacional, per enriquir i intercanviar tendències i pràctiques de qualitat en retail.
Aquest projecte s’emmarca en el Programa de Comerç Minorista que gestionen les Cambres de Comerç espanyoles i està cofinançat per la Secretaria de Estado de Comercio Interior del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.
Més sobre Barcelona Oberta
Barcelona Oberta és la unió de 23 eixos comercials turístics que comparteixen una visió del paper econòmic i social del retail de la ciutat, i representen el turisme de compres. Formen part de Barcelona Oberta:
Agrupació de comerciants i industrials de Barceloneta – ACIB
Associació comerciants del carrer Pelai Centre i Rodalies
Associació Rambla Catalunya i Travessers
Associació Amics del Passeig de Gràcia
Associació Fundació El Molino FEM
Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla i Plaça Catalunya
Associació de comerciants Born Comerç
Associació comerciants Gaudí Shopping
Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial
Associació de Comerciants l’Illa Diagonal
Associació Diagonal Barcelona
Associació de Comerciants FEM Raval
Associació Front Marítim Barceloneta
Centre Comercial Arenas
Centre Comercial Diagonal Mar
Centre Comercial Westfield Glòries
Eix Comercial Sagrada Família
El Corte Inglés
Federació d’associacions de Barnacentre
Porxos del Port
Sant Antoni Encants
Unió de comerciants Som Sant Antoni
Xarxa de Comerç Divers de Barcelona
Més sobre la Cambra de Comerç de Barcelona
La Cambra de Comerç de Barcelona ofereix serveis transversals a les empreses i a les persones autònomes tot contribuint-ne al seu impuls i desenvolupament econòmic. La corporació estableix com a full de ruta el projecte Catalunya 2030/40, el qual té com a objectiu construir un nou model econòmic que contribueixi a dibuixar una Catalunya més internacionalitzada, socialment responsable, ambientalment sostenible i d’alt valor afegit.